2017. december 13., szerda

A  jóga gyakorlás hatása az ideg kapcsolatokra és a memóriára az idősebb felnőttek körében
Eyre, H. A., Acevedo, B., Yang, H., Siddarth, P., Van Dyk, K., Ercoli, L., … Lavretsky, H. (2016). Changes in Neural Connectivity and Memory Following a Yoga Intervention for Older Adults: A Pilot Study. Journal of Alzheimer’s Disease, 52(2), 673–684. https://doi.org/10.3233/JAD-150653

Készítette: Birtók Orsolya

Absztrakt
Korábban nem készült semmilyen kutatás arra vonatkozóan, hogy a milyen hatásai lehetnek a jógának a kognitív teljesítményre, hanyatlásra.
Jelen kutatás célja volt felmérni a kapcsolatot a memória és a jóga gyakorlás előtti illetve utáni nyugalmi állapotoknál mérhető funkcionális kapcsolatok között enyhe kognitív károsodás esetén (Mild Cognitive Impairment – MCI). A kutatás résztvevői 55 év feletti MCI-vel diagnosztizált személyek voltak, akik vagy jóga gyakorláson vettek részt, vagy valamilyen memóriát fejlesztő tréningen. 12 héten keresztül kerültek megfigyelésre és mérésre. Az agyi aktivitások MRI-vel kerültek mérésre.
14 jóga gyakorló és 11 tréning résztvevő teljesítette a felmérést. A jógázók csoportja szignifikánsan különbséget mutattak a depresszió mértékének csökkenésében és a visouspatiális memória javulása kapcsán. Verbális memória kapcsán a teljesítmény növekedett és korrelált a DMN és frontális mediális kéreg, a pregenvális elülső cinguláris kéreg, a jobb középső frontális kéreg, a hátsó cinguláris kéreg, valamint az bal laterális okcipitális kéreg közötti növekvő kapcsolati intenzitással.
Az eredmények szerint elmondható, hogy a verbális memóriával kapcsolatos teljesítményhez kötődő funkcionális kapcsolatok fejlesztése terén a jóga lehet olyan hatékony, mint a memória fejlesztő tréning, bár az eredményeket nagyobb elemszámmal is célszerű alátámasztani.

Bevezetés
A jóga egy egyre elterjedtebb technikává válik a nyugati társadalmakban, - míg keleten évezredek óta alkalmazzák -, ahol többnyire stresszcsökkentés stresszcsökkentés céljából gyakorolják. Az új kutatási eredmények szerint a testi és szellemi gyakorlatok, mint a jóga, tai chi vagy meditáció jelentős hatást gyakorolnak az idősödéssel kapcsolatos kognitív változásokra. Egy korábbi kutatás (Gothe és mtsai) 8 héten keresztül hasonlította össze a Hatha jóga és az erősítő, nyújtó gyakorlatok hatását a kognicióra nézve. A jógát gyakorló csoport esetében szignifikánsan jobb eredményeket kaptak a végrehajtó funkciók, a mentális állapot befolyásolásának képessége és a rugalmasság terén a kontrollcsoporthoz képest.

Alkalmazott módszerek
Az adatok 2013 és 2016 között kerültek felvételre. A résztvevők hirdetéseken keresztül kerültek toborzásra, a kritérium közé tartozott az 55 év feletti életkor, a szubjektív megítélésű memória zavarok, a klinikai demencia értékelési skálán elért 0,5-ös érték, felsőfokú angol tudás (a tréning részvétel miatt), valamint a beleegyezés képessége. Az alaptesztek elvégzése után a résztvevők random módon kerültek beosztásra a csoportokba.
A résztvevők a 12 hetes intervallum előtt és után is részletes neurológiai felmérésen estek át, valamint kiterjedt neuropszichológiai státuszok kerültek rögzítésre a vizsgálat teljes időtartama alatt.
A jóga-meditációt végző csoport tagjai hetente 60 perces jóga gyakorláson és 12 perces napi meditáción vettek részt. A gyakorlatok struktúrája minden résztvevő számára azonos volt és az id előrehaladtával sem változott.
A memória serkentő tréningen résztvevők az UCLA által kifejlesztett, verbális és vizuális asszociatív és gyakorlati stratégiákon alapuló program sorozatban vettek részt, hetente 60 percen keresztül.

Eredmények
A csoportok mind a demográfiai mind a klinikai értékek szerint összehasonlításra kerültek az elemzések során.
A klinikai mérések és a memória értékeivel kapcsolatos változó értékek a nem mutattak szignifikáns eltérést a két csoport között, azonban a jógázók csoportja szignifikáns javulást mutatott a depresszió skálán és a vizuális memória terén.
A funkcionális kapcsolatok terén a felmérés 4 fő területre koncentrált a hosszútávú memória esetén (DMN, prosterior DMN, nyelvi kapcsolatok és superior parietális kapcsolatok). Az eredmények mindkét csoport esetében a gyakorlatok után szignifikáns korrelációt mutattak a funkcionális kapcsolatok és a hosszútávú deklaratív memória értékeinek változásakor. 

Összegzés
Jelen kutatás volt az első, mely az idegi kapcsolatok és a memória változásait vizsgálta a jóga gyakorlás és a memória fejlesztő tréningek függvényében az idős felnőttek körében. Általánosságban elmondható, hogy mind a jógázok, mind a tréningen résztvevők esetében összehasonlítható változások találhatók a memóriával kapcsolatos idegi rendszerekben.
Mindkét csoport esetében változás mutatkozott a nyugalmi állapotban mért agyi aktivitás terén, alátámasztva a memóriával kapcsolatos értékek változásait. Többnyire a DMN és a nyelvi pályák között lettek intenzívebbek az idegi kapcsolatok.
A kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy a jóga segíthet a felidézés serkentésében, különösen a vizuális memória terén.
Elmondható, hogy a memória fejlesztése mellett a jóga gyakorlatok hatással vannak a verbális, figyelmi és önszabályozással teljesítménnyel kapcsolatos idegi aktivitásokra is. A verbális és vizuális memória terén mutatkozó fejlődés hátterében a mantrák éneklése és ismétlése, valamint a meditációkban alkalmazott vizualizációs technikák állhatnak, melyek elősegítik a speciális verbális és vizuális képességeket, valamint általánosan hatnak a tudatosságra és a figyelemre.
Számos kutatás foglalkozott a meditatív terápiák hatásaival a DMN-re nézve, melyek alátámasztják jelen kutatás eredményeit is.

Bár a kutatásban számos limitáció felmerült, az eredmények az alacsony elemszám és az erős kontrollcsoport mellett is szignifikánsak és figyelemre méltók, későbbi kutatások alapjait képezhetik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése