2015. január 22., csütörtök

Külső kínai  harcművészetek és az egészség: Harcművészetek az egészségért – a kutatás  átfordítása gyakorlatba.

Michael Huen Sum Lam, Eunice Yuen Lum Kuk, Lobo Hung Tak Louie, Kyle KaYiu Lee (2013): External Chinese Martial Arts and Health in: Shirley S.M. Fong: Martial Arts for Health–Translating Research into Practice. 2013, Foster City, OMICS Group eBooks.

Készítette: Fóris László

Absztrakt
A harcművészet ami magába foglal egy sor tudományt, iskolát és hagyományt, Kínából származik. Manapság ez világhíres sporttá vált. Ez a cikk először bemutatja a Kung Fu-t (harcművészetet) és elkülöníti a külső (kemény) és a belső (lágy) stílusokat, majd ezt követik a tulajdonságok, amelyek a külső stílusokat egyedivé teszik. Miután számba vette a külső (kemény) stílusok (a szöveg szerint stílus, a ford.)egészségügyi előnyeit, ebbe beleértve a fizikai, mentális és szociális előnyöket is, a szerző ismertet néhány alapelvet a kemény stílusok gyakorlásához és a hatásos edző program tervezéséhez.
Bevezetés
A harcművészetek testi, értelmi és spirituális gyakorlatok, amelyek több ezer éves kínai eredettel rendelkeznek. Ezek először a fizikai fenyegetés elleni önvédelem érdekében fejlődtek ki. Chow és Spangler szerint a harcművészet kínőtte magát a kínaiak puszta önvédelemének szükségességéből.
A harcművészet egy általános fogalom, amelybe egy sor ága van (200 körüli) és mindegyiknek megvan a maga speciális iskolája amiket stílusoknak vagy rendszereknek nevezünk. Ezeknek megvannak a saját gyakorlási és filozófiai hagyományaik. Sajnos közülük sok már nem létezik, mert (1) ezen stílusok alapjai nem voltak rendszerezve és följegyezve, (2) néhány konzervatív és a mester csak titokban tanított, (3) néhány mester a magas szintű ismereteket csak a legjobb tanítványoknak adta tovább, akik megfelelő morális alapokkal rendelkeztek.
Mindezek ellenére nénány stílus még mindig híres és számos harcművészeti iskola létezik világszerte. Ma a harcművészetet nem csak önvédelemnek tanulják, hanem a sport, állóképesség, harci képességek, meditáció, személyiség fejlesztés, önbizalom építés gyanánt is és alternatív terápiának tekintik néhány esetben. Egy tanulmányban az Európai Fizikai Oktatási Egyesület (European Phísical Education Association) tagországainak keretében kimutatta, hogy a harcművészetek középiskolákban testnevelés óra keretei között a legtöbb országban bemutatták, míg ez a harmadik legelterjedtebb nem-csapatsport az ausztrál fiatalok között az úszás és a tenisz után.
Ma a harcművészet nem csak a tradicionális kínai harcművészetekre vonatkozik, hanem a japán Judora és Karatéra, a koreai Taekwondora, a nyugati boxra és birkózásra is. Az írásban a szerző harcművészetek alatt a Kung Fu-t érti, ami kínában felcserélhető a Wu Shu kifejezésre.
Módszer
A tanulmány a témában eddig megjelent kutatás eredményeit összegzi. Ezt a kemény/külső Kung Fu stílusok vizsgálatán keresztül teszi és azok előnyös egészségügyi hatásait gyűjti össze, majd ad tanácot azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet ezeked a hatásokat fokozni, idealizálni. Az egészségügyi előnyök pedig a következőek, kategóriák szerint: (a) szívérrendszeri/aerob állóképesség, (b) testalkat, (c) izomtömeg, izomerő és mozgás sebesség, (d) egyéb fizikai előnyök, (d) szellemi egészség, (e) szociális előnyök.
Eredmények
Szívérrendszeri/aerob állóképesség: A Kung Fu gyakorlása követi az aerob tréning alapelveit, ami nagy izomcsoportokat von be, hosszú idejű és állandó sebességű ismétlések jellemzik és ennek köszönheti a szívérrendszerre gyakorlot jó hatásait. Egy tanulmány, amely Kam Lau Fu-és Wing Chun módszereket vizsgált, azt derítette ki, hogy a kezdő gyakorlók ugyan olyan gyakorlatoknál több oxigént használtak föl, mint a tapasztaltabb gyakorlók, és a későbbi csoport intenzitása már nem volt elég, hogy előhívja az előnyös szívérrendszeri hatásokat. A végkövetkeztetés az, hogy emlékezni kell az aerob gyakorlatok paramétereire és a megfelelő frekvenciát, időtartamot, intenzitást, és a megfelelő típusú gyakorlatot kell végezni ahhoz, hogy fejlődjön a szívérrendszer állóképessége a kemény stílusú Kung Fu gyakorlástól.
Testalkat: Csak kevés tanulmány vizsgálta a Kung Fu gyakorlás testsúly kontrollra gyakorolt hatását és a legtöbb kombinálta a Kung Fu-t más fizikai tevékenységekkel. Tsang és mtsai. tanulmánya volt az első randomizált, placebo-kontrollált kutatás, ami vizsgálta a a Kung Fu gyakorlás hatásait az elhízott serdülők testalkatára. 6 hónap gyakorlás után (Choy Lee Fut Hung Sing Gwoon módszer) heti háromszor egy órában, nem volt kimutatható szignifikáns testzsír százalék csökkenés a csoportban. A szerzők ezt a gyakorlás szakaszosságának tulajdonítják, azaz az instruktor gyakran javít, magyaráz és mutat be technikákat, ahelyett, hogy a gyakorlók energia ráfordítását maximalizálná. Tehát elmondható, hogy a szakaszos gyakorlás közben a gyakorló nem használ el elég energiát ahhoz, hogy súlycsökkenést érjen el.
Izomtömeg, izomerő és mozgási sebesség: Neto és mtsai szerint a hatásos izomtömeg mértéke, hogy a mozgási energiát az ütközés következtében  a tehetetlen testbe mennyire hatásosan viszi át. A Kung Fu-ban úgy tekinthető mint az a képzelt tömeg, amit a gyakorló a megfelelő időpillanatban és sebességgel el tud mozdítani és az ütközés (ütés v rugás) pillanatában, pont olyan hatást ér el mint amilyet szeretett volna. A tanulmány szerint egy képzett gyakorlónak magasabb hatásos izomtömege van, de fontos a sérülések elkerülése végett megfelelő időben kocentrálni az izommunkát és a végtagok mozgatását. A magasabb hatásos izomtömeg gyorsabb mozgásban is megmutatkozik. Ugyan ebben a tanulmányban a Kung Fu gyakorlók kéz sebessége kétszerese volt a nem gyakorlókénak. Ezt úgy mutatták ki, hogy a Kung Fu gyakorlók minden sebesség esetén hatásosabban adták át ütés közben a mozgásik energiát egy labdának. O’ Donovanék szerint a kung Fu gyakorlók általában is gyorsabban tudják mozgatni a végtagjaikat.
Más fizikai előnyök: Zhao egy tanulmánya vizsgálta a csontok ásványi anyag sűrűségét. Signifikánsan magasabb sűrűséget mutatott ki azoknál, akik ülő munkát végeznek, vagy más sportokat űznek, pl.: kosárlabda vagy távfutás. Mindemellett a tanulmány nem vizsgált genetikai hátteret, kort, étkezési szokásokat, aktivitás szintet az alanyok között, amik okozhatnak eltéréseket a csont ásványianyag sűrűségében. Egyéb jótékony hatások még például az alacsonyabb vérnyomás, jobb hajlékonyság és egyensúly ami segít az esések, botlások elkerülésében. Fontos viszont megjegyezni, hogy a tanulmányok egy része nem különböztette meg a kemény és lágy stílusokat, egyes tanulmányok a Karatét és a Taekwondot is vizsgálták. Más tanulmányok a harcművészetre mint egészre tekintettek, mások pedig nem kontrollálták a mintavételt.
Szellemi egészség: A fizikai előnyökön kívül a szellemi egészségre gyakorolt hatások is kimutathatóak a Kung Fu-t gyakorlók között. A tanulmányok a hosszú ideje gyakorlók között kimutatták a növekvő önbizalmat és magabiztosságot, az agresszió kezelést, a félelemérzet és a veszély érzésének csökkenését, a kedélyállapot javulását és a növekvő szellemi teljesítőképességet valamint koncentrációképességet, az alvási problémák csökkenését, a depresszió csökkenését, a nyomás érzésének, a stressznek, a szorongásnak és az ellenségességnek a csökkenését. A hatások nem azonnaliak, hanem lassan alakulnak ki és akik a leghosszabb ideje gyakorolnak, azok között mutatható ki a magasabb szintű magabiztosság. Trulson és mtsai mutatták ki, hogy az ellenségesség és a szorongás negatívan korrelál az öv szinttel.

Szociális előnyök: A szociális előnyök korrelálnak a fent említett szellemi előnyökkel, amik egy harmonikusabb társadalmi részvételt biztosítanak. A tanulmányok felfedték, hogy a pozitív attitűdök és értékek, amiket a Kung Fu hangsúlyoz például tisztelet, alázatosság, felelősség, kitartás, tisztesség és sportszerűség átvihető és általánosítható a mindennapi élet más területeire is. Columbus és Rices szerint is a Kung Fu gyakorlás egy olyan felszabadító gyakorlat, aminek köszönhetően az akadályok és kihívások az élet más területén is könnyebben legyőzhetőek. Más társadalmi értékek is erősíthetők a Kung Fu által, mint például a becsületesség, közvetlenség, assertivitás, koncentráció és a kommunikációs képességek.

Diszkusszió
A Kung Fu-ban nem azonnaliak az előnyök, mint az aerob kapacitás, csont sűrűség és a pszichológiai előnyök, mint az önbizalom és engedelmesség. Ezekhez hosszú idejű elkötelezettség szükséges. Yun és Clark szerint a gyakorolóknak a belső érzéseik felé kell fordulniuk és a harci szellem felé általában, hogy magasabb szintű képességeket fejlesszenek ki. A Kínai Maling Shaolin Akadémián például több programot is szervez: 1 hónap, 3 hónap, fél év, 1 év. Legalább egy évbe telik, míg a gyakorló megszokja és megtanulja a hagyományokat, elvárásokat és képességeket a Saholin stílusokban és további idő szükséges, hogy ezen képességek kifejlődjenek és ténylegesen is használhatóak legyenek. A Kínai Shaolin templomban a tanulók napi 8 órát edzenek, hétfőtől péntekig. De kétségtelen, hogy ez hagyományos megközelítés, ami az igazi Kung Fu filozófia és képességek fejlesztésére fókuszál.
Másik kérdés a biztonság és a sérülések. Nincs sok információ a Kung Fu gyakorlás során szerzett sérülésekről. Blijd és mtsai. szerint a legtöbb sérülés nem komoly, leginkább zúzódásokról van szó. Woodward szerint is a Kung Fu relatíve biztonságos. Összehasonlítva más sportokkal a sérülések sokkal kisebbek. Szerinte a sérülések mértéke tovább csökkenthető, ha a kezdők kevésbé vannak kitéve ezen lehetőségnek és ha védő felszerelést hazsnálnak, pl: fejvédő, fogvédő, kipárnázás. O’Donavan és mtsai. szerint a törzs stabilitását célzó gyakorlatok is csökkenthetik a sérüléseket, valamint az alsó hát fájdalmakat. Ez azért van így, mert a Kung Fu ban a hasizmok és hátizmok szükségesek a test stabilizálásához az ütés és rugás közben. A jó stabilitás tudja maximalizálni az ezek közbeni erőátvitelt az ellenfélre. A nagyban megnövelt terhelés is megfontolandó, elkerülendő a túledzést, elég időt hagyva az edzések közötti regenerációhoz.

Összefoglalva, már rég ismert, hogy a kínai harcművészetek növelik a fizikai, mentális és sociális jóllétet és lassan világszinten kedveltté válnak. Mégis, a Wu Shu nincs a 28 hivatalos olimpiai sport között, de bemutató sport volt a 2008-as pekingi olimpián. A kemény stílusú Kung Fu jótékony egészségügyi hatásokkal rendelkezik, jó önvédelmi módszer és szórakoztató a gyakorlása. A Kung Fu a megfelelő stílusban, megközelítéssel, instruktorokkal és edzésprogrammal legalább annyi előnnyel járhat, mint más sport vagy gyakorlat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése