2015. január 21., szerda

Gyermeknevelés a függőségből való  felépülés kontextusában: kritikus kutatási kérdések

White, W., Arria, A. & Moe, J. (2011). Parenting in the context of addiction recovery:
Critical research questions. Posted at www.williamwhitepapers.com and
www.facesandvoicesofrecovery.com

Készítette: Várnai Dénes

Absztrakt
            Jelen cikk a legfontosabb kutatási kérdéseket azonosítja a következők számára: szülők a felépülés útján, felépülő fiatalkorúak szülei, addikcióval foglalkozó-, és a felépülést támogató szakemberek, akik szülő-fókuszú intervenciókat kívánnak alkalmazni a felépülést segítő folyamatokban. Ahhoz, hogy a gyermeknevelésre a kezelést és felépülést elősegítő tényezőként tekintsenek, szükség van a felépülésben lévő emberek mozgósítására, hogy kialakíthassunk egy új kutatási tervet, amelyben a gyermeknevelés is jelentős szerepet kap.
Bevezetés
            Az alkohollal-, és egyéb drogokkal kapcsolatos problémák (alcohol and other drug: AOD) kutatása három szervező paradigma mentén bontakozott ki: 1, a patológia paradigma (etiológiai, epidemiológiai, személyes lefolyással kapcsolatos, és társadalmi következményekkel kapcsolatos tanulmányok), 2, intervenciós paradigma (a prevenció hatékonyságával, a korai intervencióval és a különböző kezelési megközelítésekkel kapcsolatos tanulmányok), illetve a 3, reziliencia és felépülés paradigma (AOD ellenállással és a probléma megoldásával kapcsolatos tanulmányok). Az első két paradigmához tartozó kutatások sok dolgot kiderítettek az AOD problémák okairól és következményeiről, illetve az ezek megoldására szánt intervenciók hatékonyságáról is. Ennek ellenére keveset tudunk azokról az emberekről, akik erős személyes és környezeti rizikófaktorokkal élnek az ilyen problémák tekintetében, és azok mégsem alakulnak ki náluk.
            Ezen cikk része egy cikksorozatnak (Erickson & White, 2009; White & Chaney, 2008; White & Godley, 2007; White & Schulstad, 2009), mely a felépülés terén egy nemzeti kutatási terv kidolgozását kívánja elősegíteni. Célja, hogy a legfontosabb kutatási kérdéseket azonosítsa a következők számára: szülők a felépülés útján, felépülő fiatalkorúak szülei, addikcióval foglalkozó-, és a felépülést támogató szakemberek, akik szülő-fókuszú intervenciókat kívánnak alkalmazni a felépülést segítő folyamatokban.
Szülők a felépülés útján
            A szülői AOD problémák óriási hatással lehetnek a család egészségére és a gyermekek fejlődésére (Brook et al.,2010; Brown & Lewis, 1999; Chassin, Flora, & King, 2004; Eiden, Colder,Edwards, & Leonard, 2009; Hussong, Flora, Curran, Chassin, & Zucker,2008; Keller, Cummings, Davies, & Mitchell, 2008; King et al., 2009; Marmorstein, Iacono, & McGue, 2009; White & Savage, 2005). Az ilyen tekintetben problémás szülőkkel rendelkező gyermekeknél a legkülönbözőbb módokon jelenhetnek meg a válaszok: egyesek a legnehezebb körülmények mellett is meglepő rezilienciát mutatnak, míg másoknál jelentős fejlődési problémák jelentkeznek. A szülői AOD problémák legtöbbször a pre-, és posztnatális AOD-nak való kitettség, inadekvát kötődés és gondozás, családi konfliktusok, inadekvát figyelem, illetve fizikai és emocionális elhanyagolás útján vannak hatással a gyermekre. A cikk szerzői a leggyakrabban a következő kérdésekkel találkoznak:
Sérülékenység felmérése
- Sérülékenyebbek a gyermekeim az AOD problémák tekintetében az én függőségem miatt?
- A gyermekek sérülékenysége függ a szülői függőség típusától (pl. alkoholizmus vagy heroinfüggőség)?
- A sérülékenység stabil, vagy változékony, azaz függ-e a szülői, kortárs, és munkahelyi benyomásoktól?
- Vannak-e jelei a sérülékenységnek? Meg tudom állapítani, hogy melyik gyermekem lehet a legsérülékenyebb, és lehet szüksége speciális támogatásra? Van olyan időszak a gyermekek életében (pl. serdülőkor), amikor jobban kell figyelnem?
- Befolyásolja a partnerem, vagy én felépülési állapotom a gyermekem sérülékenységét, vagy felépülési esélyeit?
Gyermeknevelés a felépülés kontextusában
- Mi fog megváltozni a családomban és a gyermekeimmel kapcsolatosan a felépülésem megkezdését követően?
- A felépülésem folyamán mikor szűnnek meg a függőségem során a gyermekeimmel kialakult kapcsolati problémáim?
- Miben különböznek a gyermeknevelési problémák a felépülés különböző időszakaiban és a gyermekek korát tekintve?
- Mik a legáltalánosabb gyermeknevelési hibák, amiket az épp felépülésben lévő szülők elkövetnek?
- Érdemes az olyan szülőknek újra kapcsolatot keresnie a gyermekükkel, akik a függőségük idején hagyták el őket? Ha igen, hogy és mikor? Ez milyen hatással lesz a gyermekre?
A felépülés kommunikálása a gyermekkel
- Beszéljek a gyermekemmel a felépülésről? Ha igen, mikor és hogy?
- Amikor a gyermekeim meghallják, hogy a függőségre jellemző a krónikus visszaesés, attól félnek majd, hogy újra szerhasználó leszek. Mit mondjak nekik?
- Még gyermekeim születése előtt felépültem. Elmeséljem nekik a gyógyulásom történetét?
- A gyermekeim nem éltek velem a függőségem későbbi időszakában, és most próbálom ezeket a kapcsolatokat újra felépíteni. Mi a leghatékonyabb mód erre?
A sérülékenység csökkentése és a reziliencia növelése
- Van-e valamilyen szülői intervenció, ami csökkentheti a sérülékenységet, vagy javíthatja a gyors és teljes felépülést, ha gyermekemnél AOD probléma jelentkezne?
- Hogyan reagáljak gyermekem esetleges korai AOD használatára?
- Mit tehetek szülőként, hogy megtörjem a családra jellemző, több generáció óta tartó súlyos AOD problémák ismétlődését gyermekemnél?
- Gyermekemet figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták, és stimulánsokat kell szednie. A család függőségi történetét tekintve ez növeli az esetleges drogproblémák kialakulásának esélyét?
- Szóljak a gyerekorvosnak, hogy aggaszt a függőség megnövekedett veszélye?
            Bár egyes kérdésekre fényt derít néhány tanulmány, másokat kevéssé, vagy még egyáltalán nem vizsgáltak, ráadásul még az előbbi esetben sincsenek az információk olyan formában, melyek elérhetőek és érthetőek a felépülésben lévő szülők számára.
Szülők, akiknek a gyermeke van felépülőben
A serdülőkori felépülés és a velejáró kockázatok megértése
- Vannak előre látható stádiumai a felépülésnek ebben a korban?
- Több gyermekem van, a legidősebb épp a felépülés útján van. A kisebb gyermekek is nagyobb kockázatnak vannak kitéve testvérük állapota miatt?
- Gyermekem most fejezte be a felépülési kezelését, mekkora esélye van visszaesni?
- Mikor (ha egyáltalán) szűnik meg, vagy csökken a visszaesés veszélye a gyermekemnél?
- A gyermekemnek egész életében támogató gyűlésekre kell majd járnia?
- Attól félek, hogy gyermekem függő / felépülő múltja diszkriminációt hozhat magával, és hogy stigmát, illetve korlátokat jelent majd a számára. Jogos a félelmem?
- A már átvészelt jogi gondok akadályozhatják gyermekemet a későbbi életében?
Egy felépülő gyermek nevelése
- Milyenek az általános tapasztalatok egy felépülő gyermek nevelésével kapcsolatban? Mik az esetleges problémák, veszélyek és lehetőségek?
- Hogy segíthetek szülőként, hogy csökkentsem a kockázatot? Száműzzem az alkoholt a házból?
- Van-e kutatás arra vonatkozóan, hogy a felépülést segítő coach vagy otthon hatékony? Szülőként honnan tudom, hogy a segítség melyik formája a legjobb gyermekem számára?
- Reális veszély-e, hogy a felépülő gyermekem megnőtt figyelemigénye hátrányosan érinti a többi gyermekem. Ha igen, hogyan tudom ezt elkerülni?
Professzionális kérdések a gyermekneveléssel kapcsolatban
Gyermeknevelést támogató modellek
- Vannak-e olyan modellek a szülőfókuszú intervenciók integrálására, melyek bizonyítottan javítják a felépülés eredményét, a gyermek vagy család egészségét, és a szülő-gyerek kapcsolatokat?
- Mely stratégiák a legjobbak a fenti célok eléréséhez, a nevelői készségfejlesztés,vagy a szülő-gyermek kapcsolatok javítását célzó programok? Egyéni vagy csoportos formában jobb, illetve professzionális vagy kortárs segítőkkel?
- Milyen hosszú az ideális idő a szülőt segítő intervencióknál?
- Mennyire különbözzenek a szülőfókuszú programok a kultúrális kontextust figyelembe véve?
- Milyen a legmegfelelőbb környezet a szülőfókuszú támogatáshoz?
A nevelési támogatás hatása
- Segíti-e a felépülést, a szülő-gyermek kapcsolatok javulását és a gyermek egészségének javítását a fontos közösségi intézek támogatása a felépülő szülőket illetően?
- Segíti-e ugyanezen tényezőket a kiterjedt család és a baráti kör bevonás a támogatásba?
Ezen kérdések megválaszolására eddig feltűnően kevés tanulmány készült.
A gyermeknevelés-fókuszú kutatási terv nyomában
            A Betty Ford Intézet egy kétnapos konferenciát hívott össze (2010. szeptember. 29 és október 1. között) Az intergenerációs függőségi ciklus megtörése: szülőfókuszú stratégiák (Breaking Intergenerational Cycles of Addiction: Parent-Focused Strategies.) címmel. Több, mint ötven szakember, kutató, stratégiai specialista, felépülésben lévő szülő és támogató jelent meg annak érdekében, hogy megbeszéljék az ezen tanulmány által is felhozott problémákat.

            Sok javaslat született megoldás gyanánt, de az egyik legáthatóbb és legfontosabb motívum annak az igénynek a megfogalmazása volt, hogy tudományos alapokkal rendelkező válaszokat és megoldási stratégiákat találjanak a felépülés gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseire. A kutatási terv, vagy irányvonal meghatározásának-, a kritikus kérdések megválaszolásának és az empirikus alapú tudásbázis kialakításának érdekében mozgósíthatóak lennének a kérdésben érintett személyek: a felépülés útján lévő szülők és fiatalok, illetve a felépülő fiatalkorúak szülei. A kutatási stratégia követésében a kérdés fontosságának folyamatos tudatosítása és a program kitartó finanszírozása szükséges, a probléma súlyossága legalábbis mindenképp indokolja a komoly, hosszú távú elköteleződést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése