2015. január 22., csütörtök

A komplikált gyász prevalenciájának és  pszichológiai korrelátumainak vizsgálata gyászolók közt a szeptember 11-i  tragédiai utáni 2,5-től 3,5 évig

Neria, Y., Gross, R., Litz, B., Maguen, S.,  Insel, B., Seirmarco, G., Rosenfeld, H., Suh, E. J., Kishon, R., Cook, J., Marshall, R. D. (2007). Prevalence and Psychological Correlates of Complicated Grief Among Bereaved Adults 2.5–3.5 Years After September 11th Attacks. Journal of Traumatic Stress, 20(3), 251–262

Készítette: Vajai Flóra
Absztrakt
A cikk szerzői egy internet-alapú kutatás során a komplikált gyászreakciókkal kapcsolatban végeztek felmérést olyan személyek körében, akik családtagjukat, vagy barátjukat vesztették el a 2001. szeptember 11-i tragédia során. Vizsgálták a komplikált gyász korrelációit egyéb pszichológiai jellemzőkkel, valamint prevalenciáját különböző tényezőkre vetítve. A vizsgált populációban úgy találták, hogy a résztvevők 43%-ánál diagnosztizálható a komplikált gyász szindróma, közülük nagy többségben szakértői segítséghez is fordultak már tanácsadásért.
Bevezetés
A szeptember 11-i tragédia következményeinek vizsgálatánál a kutatók sokszor figyelmen kívül hagyják azt a rendkívül nagy lélekszámú populációt, melynek tagjai elvesztettek egy számukra fontos embert a támadások során. Korábbi felmérések adatai alapján a Egyesült Államok népességének 4-11%-a ismert valakit az áldozatok közül, csak a New York-i mintát figyelembe véve ez a szám 11-14%-ra növekszik. Az érintettek körében végzett utánkövetéses vizsgálatok leginkább a PTSD-s és major depressziós tünetekre fókuszáltak, melyek azonban ilyen formában nem adhattak teljes képet a gyászolók lelki folyamatairól, állapotuk rizikófaktorairól.
A szerzők szerint, bár a DSM-IV-nek nem része, az eddigi eredmények alátámasztják a komplikált gyász, mint mentális zavar jegyzékbe való felvételének létjogosultságát.
Kutatásuk célját három pontban jelölték meg:
- a komplikált gyász prevalencia-mutatóinak vizsgálata
- a demográfiai adatok, a veszteség természete, a tragédiának való kitettség jellemzői és a komplikált gyász kialakulása közötti összefüggések vizsgálata
- komorbiditási jellemzők, öngyilkossági hajlam, valamint a dohányzási szokások tragédia utáni változásának vizsgálata
Vizsgálati személyek, módszer
A szerzők a téma érzékenysége miatt anonimitása és a vizsgálatvezető jelenlétének hiánya miatt leghatékonyabb vizsgálati módnak az interneten keresztül kitöltendő kérdőíves módszert becsülték, ezért alkalmazták kutatásukban. Mivel nem állt rendelkezésre az áldozatokról készült jegyzék vagy nyilvántartás, a résztvevőket speciálisan 9/11 áldozatok ismerőseinek, barátainak, családtagjainak létrehozott website-okon keresztül, hirdetések és meghívók segítségével toborozták 2004 és 2005 során.
Eszközök
A kérdőív három fő részből állt össze.
Első része a 9/11-hez kapcsolódó veszteségről, a tragédiának való kitettségről (hol voltak a támadás idején, az eseményeket tv-képernyőn keresztül, élőben követték-e, esetleg más módon). A második rész egy PTSD-kérdőívet, a harmadik pedig a Brief Symptom Inventory (BSI) anxiety alskálájának itemeit tartalmazta.
Eredmények
Az eredmények alátámasztották azt a feltételezést, mely szerint a szeptember 11-i katasztrófában elhunytak családtagjai és barátai a tragédia természete miatt rendkívül veszélyeztetettek a komplikált gyász kialakulásában.
A 704 résztvevő 91%-ánál volt megfigyelhető legalább egy, a komplikált gyászhoz köthető tünet, és a válaszadók 43%-ánál (304 személy) a komplikált gyász, mint tünetegyüttes, átfogó zavar is diagnosztizálható volt.
Több olyan összefüggést is kimutattak a vizsgált tényezők között, melyek hatása a tragédiának való kitettség hatását számbavételével már nem volt jelentős.
A legerősebb veszélyeztető tényezők azonban így is szignifikánsak maradtak. Ezek a nem szerepe (a nők nagyobb valószínűséggel élnek át komplikált gyászt); az, ha a gyászolók gyermeküket vesztették el; ha a számukra fontos személy a WTC támadása során hunyt el; illetve ha az eseményeket tv-képernyőn keresztül, élőben követték. Ezen kívül szoros összefüggést fedeztek még fel a komplikált gyász, a PTSD, a major depresszió, és az öngyilkossági hajlam között. A tragédia után nagyon sok esetben volt megfigyelhető a dohányzási szokások megváltozása is, leginkább a dohányzás gyakoriságának növekedésével.
Megvitatás
A vizsgált populációban a komplikált gyász előfordulása még a támadások után 2,5-3,5 évvel is megdöbbentően magas, 10-ből 4 ember szenved a tünetegyüttestől. 36%-uk ezek kívül major depressziós epizódokat is átél, 43%-uknál pedig poszttraumás stressz szindróma is diagnosztizálható.

Ezek az eredmények önmagukban is egy veszélyes folyamatra hívják fel a figyelmet, az öngyilkossági hajlam emelkedett szintje pedig azt a sürgető gondolatot implikálja, hogy a komplikált gyász témájával érdemes lenne komolyabban foglalkozni, indokolt lenne további speciális egészségügyi intézmények létrehozása a gyászolók részére, melyek sajnos napjainkban csak rendkívül korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése