2014. június 12., csütörtök

Tanulmány  dohányzó  várandós  nők számára készült, internet alapú leszokást segítő  intervencióról  (’MumsQuit’)
Herbec, A., Brown, J., Tombor, I., Michie, S., West, R.(2014). Pilot randomized controlled trial of an internet-based smoking cessation intervention for pregnant smokers (’MumsQuit’). Drog and Alcohol Dependence, in press.
Készítette: Frenkl Annamária
 Bevezetés:
Nagy-Britanniában a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató által ajánlott támogató módszer általánosan elérhető, ingyenes, és a résztvevő terhes nők 47%-nál eredményes, ennek ellenére a részvételük 5% alatti. Számos akadályozó tényezőről számolnak be, mint a szolgáltatás korlátozott hozzáférhetősége, időkorlátok, stigmatizációtól való félelem vagy kudarc esetén megjelenő csalódottság.
A hagyományos önsegítő lehetőségek, mint a kiadványok vagy szöveges üzenetek, valószínűleg elfogadhatóbbak a várandós dohányosok számára, de a hatékonyságukról szóló eredmények ellentmondóak. Az internet alapú segítségnyújtás ítélkezés-mentes és rugalmas lehetőséget biztosít számukra anélkül, hogy elvárnák tőlük a személyes találkozással járó elköteleződést. Az online intervenció alapos és folyamatos követést tesz lehetővé, és átfogóbb, célra szabottabb interaktív támogatást nyújt, szemben más önsegítő lehetőségekkel. Viszont erre vonatkozó kutatási eredményeket nem találtak a szerzők dohányzó terhesekről.
A vizsgálatban alkalmazott MomsQuit weboldal egy dohányzó terhes nőket célzó intervenció, amely egy általános, felnőtt dohányosok számára készült weboldal (StopAdvisor) adaptációja. A weboldal az elsődleges motivációs és addikciós elméletekre épül, különböző viselkedés változtató technikákat tartalmaz és épít az internetes tervezés valamint az alacsony szocio-ökonómiai státuszú dohányosok körében tesztelt alapelvekre. Az oldal interaktív menüjén keresztül feltérképezhetik a gyakori kérdésekre adott válaszokat, tényeket, videókat és a leszokott dohányosok ajánlásait. Multimédiás alkalmazások nyújtanak segítséget a sóvárgás leküzdésére, és a használat közben, egy beépített rendszer információkat gyűjt a felhasználóról, ami alapján személyre szabott visszajelzést, tanácsokat ad.
Módszer:
Elrendezés:
A teljesen automatizált MomsQuit intervenció hatékonyságát egy pusztán információs weboldallal összevetve vizsgálták, egy kettős-vak kísérleti randomizált kontrollált vizsgálat során, 8 hetes utánkövetéssel. Mindkét feltételnél a résztvevőkkel csak online kapcsolat létesült.
Résztvevők:
A minta 200 főből állt, melynek méretét a várt hatásméret függvényében alakították. A résztvevők toborzása 2012 márciusától 2013 októberéig tartott, online hirdetések segítségével. A mintába olyan 18 év feletti dohányzó terhesek kerülhettek be, akik rendelkeznek internet hozzáféréssel.
Mérőeszközök:
A következő adatokat gyűjtötték a résztvevőkről: hányadik trimeszterben jár, szocio-demográfiai adatok és szocio-ökonómiai státusz. A dohányzásra vonatkozó adatok közül a naponta elszívott mennyiséget, dohányzás kezdetének idejét, nikotinfüggőség mértékét (Heaviness of Smoking Index, Fragerström Test for Nicotin Dependence), dohányzási kényszerrel eltöltött időt és annak erősségét az elmúlt 24 órában, dohányzás abbahagyásáról való meggyőződést, hangulati és fizikai tünetek skáláját, és a korábbi leszokási kísérletek történetét (használtak-e valamilyen módszert és mennyi ideig nem dohányoztak). Elsődleges kimeneti változó a 4 hetes absztinencia volt a 8 hetes után követés során. Másodlagosak pedig a weboldal használatáról automatikusan gyűjtött számszerűsíthető adatok voltak (belépések száma, a megnézett oldalak szám és a weboldalon eltöltött idő).
Intervenció
A MomsQuit egy olyan interaktív, személyre szabott és strukturált leszokási tervet kínál, amely felveszi a versenyt egy szakértő tanácsadó támogatásával. 33 bizonyíték- és elmélet-alapú viselkedésváltozást segítő technikát biztosít a felhasználóknak és 4-4 hetes támogatást a dohányzás abbahagyása előtti és utáni időszakra. A StopAdvisor speciális adaptációja során eltávolították a gyógyszeres lehetőségeket, módosították a tanácsokat a nikotinpótló terápiával kapcsolatban, hozzáadtak információkat a terhesség alatti dohányzás veszélyeiről, a leszokás előnyeiről, és vonzó képanyagokat egy dohányzásról leszokott terhes nőről és anyukáról, valamint egy szülésznőre vagy doktornőre emlékeztető avatárral látták el. A kontroll feltételben egy statikus, nem személyre szabott weboldal szerepelt, amely rövid, általános tanácsokkal szolgált a felhasználók számára.
Eljárás
A résztvevőket online gyűjtötték. Egy tájékoztató oldal információkat nyújtott számukra a részvételről, és a belegyezésük után véletlenszerűen sorolták be őket a kísérleti és a kontroll feltételbe. A nyolc hetes periódus után a résztvevők egy online önértékelő kérdőívet töltöttek ki. Az absztinencia arányát logisztikus regresszióval vizsgálták a két csoportnál. A weboldal használatára vonatkozó adatokat független mintás t-próbával, a kiegészítő támogatási lehetőségeket pedig khí-négyzet próbával vizsgálták.
Eredmények.
Az adatgyűjtés időszakában 336 ember látogatta meg az információs weboldalt, melyből 200 fő került a vizsgálatba (101 fő a kontroll feltételbe és 99 fő a vizsgálati csoportba). A két csoport között nem volt szignifikáns eltérés a lemorzsolódás tekintetében. A résztvevők hozzávetőlegesen 15 szál cigarettát szívtak naponta, 73%-uk az első trimeszterben járt, és 48%-uk tartozott alacsonyabb szocio-ökonómiai státuszba. Nem volt szignifikáns különbség a két csoport között az alapvető jellemzőkben, beleértve a kezdeti elkötelezettséget is.
A 4 hetes absztinencia arányában 8%-os különbséget tapasztaltak a MomsQuit (28,3%) és a kontroll csoport (20,8%) között, az esélyhányados értéke 1,5. A MomsQuit használói szignifikánsan többször léptek be, több oldalt néztek meg, és több időt töltöttek böngészéssel.
 Diszkusszió
A tanulmány kimutatta, hogy ez az internet alapú intervenció potenciálisan hasznos támogatást jelent a leszokáshoz a dohányzó várandós nőknek, valamint a használatról nyert adatok szerint a MomsQuit megnyerő a számukra. Az online intervenció iránt érdeklődők között egyaránt voltak alacsony és magas szocio-ökonómiai státuszúak, és a naponta elszívott cigaretták mennyisége arra utal, hogy egy erősebb függőséggel rendelkező mintát képviselnek. Emiatt valószínű, hogy ezek a nők intenzívebb támogatást várnak el egy ilyen weboldaltól.
A szerzők úgy gondolják, hogy a minta mérete túl kicsi volt, és felvetik, hogy egy jövőbeli kutatásban nagyobb elemszámmal kellene vizsgálni az intervenció hatékonyságát, és a hagyományos intervencióval összevetve, de mindkét lehetőséggel kapcsolatban leírják a kivitelezés nehézségeit is. A kutatás korlátai között kitérnek az absztinencia önbevalláson alapuló mérésének hátrányára, hogy valószínűleg felülbecsült az aránya a vizsgálati csoportban, valamint arra is, hogy az utánkövetés rövid ideig tartott. Az adatok általánosíthatóságát korlátozottnak tekintik, mivel a mintába az kerülhetett be, aki rátalált a weboldalra, tehát valószínű, hogy a résztvevők erősebb motivációval rendelkeztek a leszokást illetően, mint az a szélesebb populációban megfigyelhető.

A jelen eredmények alapján egy nagyobb méretű kutatást terveznek a MomsQuit hatékonyságának vizsgálatára, hogy minél jobb módot találjanak a dohányzó terhes nők megtalálására, az online intervencióba való bevonására és annak hatékony működésére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése