2014. május 7., szerda

Szülő-központú  prevenciós  program  hatása a hispán serdülők szerhasználatára és  kockázatos szexuális magatartására

Prado, G., Pantin, H., Briones, E., Schwartz, S.J., Feaster, D., Huang, S., Sullivan, S., Tapia, M.I., Sabillon, E., Lopez, B., & Szapocznik, J. (2007). A randomized controlled trial of a parent-centered intervention in preventing substance use and HIV risk behaviors in Hispanic adolescents. Journal of Consulting and Clinical Psychology 75 (6), 914-926.

Készítette: Erdélyi Krisztina


Bevezetés
A szerhasználat és az AIDS az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma az amerikai fiatalok körében. A korai szerhasználat és a felelőtlen szexuális magatartás olyan következményekhez vezethet, mint a kábítószer-függőség vagy a szexuális úton terjedő betegségek, mint például az AIDS. Ugyanakkor, vizsgálatok szerint a hispán serdülők az összes drog (kivéve az amfetaminok) és a védekezési nélküli szexuális kapcsolatok tekintetében is vezető helyen állnak a többi etnikai csoporthoz képest. Lévén, hogy a hispán a leggyorsabban növekvő etnikai csoport az Egyesült Államokban, különösen érdekes megvizsgálni, hogy egy külön, a kultúrájukra szabott prevenciós programnak milyen valódi hatásai lehetnek.
A leghatékonyabb módszerek a serdülőkori szerhasználat és a nem biztonságos szexuális magatartás ellen sokszor a családot is igénybe veszik, ilyen a szülői részvétel; a pozitív nevelés (pl. helyes viselkedés pozitív megerősítése); a családi támogatás és a szülő-gyerek kommunikáció. A hispánoknál a család különösen fontos, emocionális forrás, így nem véletlen, hogy családalapú prevencióra van szükség.
Jelen kutatás alapvetően két programra épült. Az egyik a Familias Unidas, mely alapvetően egy szülő-központú módszer, mely a hispán kultúra értékeihez illeszkedve a szülőt helyezi a vezető szerepbe, s módszereit a szülőkön keresztül fejti ki. Alapvető elemei a szülői részvétel, a pozitív nevelés és a családi támogatás, melyek elősegítik a pozitív serdülőkori fejlődést, mely kivédheti a szerhasználatot és a nem biztonságos szexuális együttlétet. Míg a Familias Unidas alapvetően a szülői működés javítására fókuszál, addig egy másik program, a PATH (Preadolescent Training for HIV Prevention) elsősorban a szexről és az AIDS fertőzés kockázatairól szóló szülő-gyerek kommunikációra irányul. A hispánoknál a szexről való beszélgetés sokszor tabu, ezért a kutatásban fontos volt megvizsgálni, hogy vajon a PATH módszer hatékonyságát a szerhasználattal és a szexuális magatartással kapcsolatban, mennyire befolyásolja az, hogy a családi kötelékeket előtte megerősítették pl. a Familias Unidas program által. Jelen kutatásnak tehát kettős célja van. Egyrészt szeretné megvizsgálni, hogy a Familias Unidas+PATH program együttes alkalmazása valóban képes-e megakadályozni a hispán serdülők szerhasználatát és felelőtlen szexuális magatartását, valamint mennyire képes javítani a család működését. Másrészt, arra is kíváncsi, hogy a módszer hatékonysága a szerhasználat és a szexuális magatartás tekintetében, vajon milyen mértékben köszönhető az előzetes családi működés megerősítésének. A kutatásba még két programot bevontak, az egyik a HEART volt, melynek profilja a kamaszok figyelmének felhívása a szív-és érrendszeri betegségekre, a másik pedig az ESOL volt, mely a spanyol nyelvű szülők angol oktatására irányult. Ezek alapján végül 3 csoportot alakítottak ki. Az elsőben azok voltak, akik a Familias Unidas+PATH programjaiban, a másodikban azok, akik az ESOL+PATH programjaiban, a harmadikban pedig azok, akik az ESOL+HEART programjaiban vettek részt.


Hipotézisek:
1.      A Familias Unidas és a PATH programban résztvevő serdülők a másik két csoporthoz képest kevésbé fognak beszámolni alkoholhasználatról, dohányzásról és illegális droghasználatról a 90 nap folyamán.
2.      A Familias Unidas és a PATH programban résztvevő serdülők a másik két csoporthoz képest kevésbé fognak beszámolni védekezés nélküli szexuális kapcsolatról a 90 nap folyamán.
3.      A Familias Unidas és a PATH programban résztvevő szülők a másik két csoporthoz képest jelentős fejlődésről fognak beszámolni a családi működés tekintetében (szülői részvétel, pozitív nevelés, családi támogatás és szülő-gyerek kommunikáció).
4.      A családi működés fejlődése befolyásolni fogja a beavatkozások sikerét az alkohol, a dohányzás és a droghasználat tekintetében.


Módszer

Minta
A serdülők és családjaik két kohorszban vettek részt a kutatásban: 2001 május-2004 július, valamint 2002 május-2005 július között. A vizsgálatban többek között a következő feltételeknek kellett megfelelniük: 8. osztályos tanulók; legalább az egyik szülő valamilyen latin-amerikai országban született; egyiküknek sem volt semmilyen pszichiátriai problémája; nem tervezték elhagyni Miamit az elkövetkezendő 1 évben; a gyerekkel élő elsődleges gondozó hajlandó volt részt venni a heti találkozókon. A kutatásban végül 128 fiú és 138 lány és az ő elsődleges gondozóik (34 férfi és 232 nő) vett részt.

Kísérleti elrendezés
A kísérletben résztvevő 3 csoport mindegyikét 5 különböző időpontban (0, 6, 12, 24, 36 hónap után) is megvizsgálták. Számítógépes program segítségével a résztvevőket véletlenszerűen a már említett 3 csoportba osztották figyelembe véve azt, hogy a nem, az USA-ban töltött évek, a szerhasználat és a szexuális tapasztalatok nagyjából hasonlóak legyenek minden csoportban.

Intervenció
Mindhárom feltételben 2 modul volt, az első szeptember-december között, a második pedig január-április között. Az összes intervenció szülőközpontú volt, ami azt jelenti, hogy a serdülők csak néhány családi látogatáson és a Familias Unidas és PATH modul keretében szülő-gyerek vitakörökön vettek részt. A családi látogatáson a szülő-gyerek páros mindig egy segítővel találkozott, aki feladatokat adott, melynek során a szülőnek át kell ültetni a csoportos foglakozásokon tanultakat a gyakorlatba. A vitakörökön a segítő együtt találkozott az összes szülő-gyerek párossal. Mindhárom feltételben összesen 49 órán kellett részt venniük a személyeknek, habár a csoportos foglalkozások, családi látogatások és vitakörök száma eltérő lehetett.

Eljárás
A serdülők a válaszaikat laptopon rögzítették, míg a szülők egy képzett, spanyol nyelvű interjúkészítővel végzett interjún vettek részt.

Mérőeszköz
A serdülők 59%-a angolul töltötte ki a kérdőíveket, míg a szülők közül mindenki spanyolul válaszolt (ezt ők határozhatták meg). A kísérleti személyek az alábbi kérdőíveket töltötték ki:
·         Demográfiai adatok
·         Akkulturáció: The Bicultural Involvement Questionnaire, ami Amerikához és a hispán kultúrához való irányultságukat mérte
·         Családi működés mérése: Parenting Practices Scale, a szülői bevonódás és pozitív nevelés mérésére; Family Relation Scale, a családi támogatás mérésére; Szülő-Serdülő Kommunikációs Skála-szülő-gyerek kommunikáció mérésére
·         Szerhasználat: egy országos epidemiológiai vizsgálatban a Monitoring the Future Study-ban használt tételekkel mérték
·         Kockázatos szexuális viselkedés: Sexual Behavior mérőeszköz

Eredmények
Az 1, 2 és 3. hipotézis tesztelésére a growth curve modeling módszert alkalmazták, míg a 4. hipotézis ellenőrzése mediátor modell alkalmazásával történt. A khi-négyzet próba és a varianciaanalízis nem talált szignifikáns különbséget a módszerek és a demográfiai jellemzők, az akkulturáció, a családi működés, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az illegális szerhasználat és a nem biztonságos szex között a 90 nap alatt. Az alkoholhasználat tekintetében nem volt szignifikáns különbség a Familias Unidas+PATH programban résztvevők és a többi csoport között. A dohányzás tekintetében a Failias Unidas+PATH programban résztvevők szignifikánsan kevesebbet dohányoztak, mint az az ESOL+PATH illetve az ESOL+HEART programban résztvevők. Az illegális szerhasználatot nézve szignifikáns különbség volt a Familias Unidas+PATH és az ESOL+PATH programok között, utóbbiban a szerhasználat megnövekedett. A nem biztonságos szexuális magatartás tekintetében, nem volt szignifikáns különbség a csoportok között. A családi működés a Familias Unidas+PATH programban résztvevőknél szignifikánsan megnövekedett a másik két csoporthoz képest.

Diszkusszió
Jelen kutatás célja a kombinált Familias Unidas és a PATH programok hatékonyságának felmérése volt, mely egy kifejezetten szülő-központú módszer a szerhasználat és a nem biztonságos szexuális magatartás megakadályozására a hispán serdülők körében.
A Familias Unidas+PATH módszer kombinációja sikeresnek tűnt annak megakadályozásában, hogy a serdülők elkezdjék a dohányzást, valamint csökkentette a dohányzást és az illegális szerhasználatot is. Mérsékelten volt hatékony a nem biztonságos szexuális viselkedés megakadályozásában, és nem tűnt hatékonynak az alkoholhasználat megakadályozásában vagy annak csökkentésében. Az eredmények alátámasztják a családi működés fontosságát a szerhasználatban. A családi folyamatok közül érdekes, hogy csak a pozitív nevelés és a szülő-gyerek kommunikációban találtak szignifikáns különbséget a Familias Unidas+PATH módszer javára, mely valószínűleg a Familias Unidas-nak köszönhető, mert csak az fókuszált kifejezetten ezekre. A szülői bevonódás és a családi támogatás mindhárom esetben emelkedett.
A Familias Unidas+PATH módszer a dohányzás és a szerhasználat esetében különösen a 2 éves utánkövetésben mutatkozott meg a legerősebben, mely összefüggésben van korábbi kutatások eredményeivel is, vagyis, hogy a prevenció után el kell, hogy teljen pár év, hogy a hatás látszódjon. Az alkohol esetében a hatékonyság nem volt kimutatható, mely szintén megegyezik a korábbi kutatások eredményeivel, ám ezek okát még keresik.
A felelőtlen szexuális magatartás jóval alacsonyabb volt a Familias Unidas+PATH, mint az ESOL+PATH csoportban. Ez alátámasztja a családi működés fejlesztésének fontosságát, mert úgy tűnik, hogy ez alapfeltétele annak, hogy később a szülő-gyerek kommunikáció (jelen esetben az AIDS veszélyeiről) is jól működjön.
A módszer a serdülők viselkedését pozitívan befolyásolta, annak ellenére is, hogy a programokon főként a szülők vettek részt. A szülők aktív változást létrehozó szerepét hangsúlyozták korábbi, nem hispán mintán végzett kutatásokban is.
Végül érdekes, hogy az ESOL+HEART kondició kevésbé csökkentette a dohányzást, mint a Familias Unidas+PATH, holott a HEART kifejezetten a kardiovaszkuláris problémákra hívta fel a figyelmet. Ugyanez a helyzet az ESOL+PATH és a Familias Unidas+PATH esetében, ahol az előbbi nem védte ki a nem biztonságos szexuális kapcsolat kockázatát.

Konklúzió és kitekintés

A kutatásnak volt néhány korlátja (a minta nem volt reprezentatív, ezért nem általánosítható az egész hispán populációra; akik vállalták a részvételt, azok valószínűleg alapból jobban funkcionáló családokból kerültek ki; önbevallós tesztek torzíthatnak stb.). Ennek ellenére megállapíthatjuk, hogy a szülőkkel való munka hatékony lehet prevenciós szempontból. A családi működés erősítése mindenképpen hozzájárulhat a sikerességhez, ugyanakkor önmagában a kockázatokról való felvilágosítás sem a szülők, sem a serdülők esetében nem elegendő. Későbbi kutatásokban érdemes lenne megvizsgálni a Familias Unidas+PATH kombináció hatékonyságát a kibontakozó felnőttkorban is. Továbbá a vizsgálatot érdemes lenne elvégezni egyéb és nem csak hispán csoportokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése