2014. május 8., csütörtök

Szív-és érrendszeri  betegségek megelőzése és következményei a munkahelyi egészségfejlesztő  programok keretében Brazíliában

Cipriano Jr., G., Tomazi Neves, L. M., Bernardelli Cipriano, G.F., Chiappa, G.R., Borghi-Silva, A. (2014). Cardiovascular Disease Prevention and Implications for Worksite Health Promotion Programs in Brazil. Progress in Cardiovascular Diseases, 56, 493-500.

Készítette: Sas Annamária

Bevezetés
A gazdasági növekedés, az elöregedő társadalom, és az életmódbeli változások, mind hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekben (kardiovaszkuláris megbetegedés = CVD) szenvedők számának megnövekedéséhez, Brazíliában. Úgy gondolják, hogy a munkahelyi egészség és wellness programok, sokban változtathatnának ezeken a körülményeken. A brazil kormány egyre nagyobb érdeklődést mutat a CVD megelőzésével és következményeinek csökkentésével kapcsolatban. Ennek érdekében preventív stratégiát alakított ki, azon faktorok mentén, amik legkontrolálhatóbban bejósolják a CVD-t (pl.: a dohányzás, az elhízás, a fizikai inaktivitás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, és a magas vércukorszint). Ennek a tanulmánynak a célja az, hogy a kormány által javasolt intézkedéseket felülvizsgálja, és hogy a munkahelyi egészségfejlesztési programok jelenlegi helyzetét felmérje.
A CVD negatív következményei - mint, munkahelyi alulteljesítés, korábbi elhalálozás – mind individuális, mind szociális szinten megjelennek. Az Amerikai Egyesült Államokban és Brazíliában is a lakosság kb. 32%-a ilyen típusú betegségben huny el, legfőképpen alacsony jövedelemmel és alacsony végzettségi szinttel élők. Az 1970-es évek óta, Brazília minden régiójában a CVD a fő halálok, ez talán betudható az aktuális egészségügyi szolgáltatásoknak, a növekvő jövedelemnek, és annak hogy a halálos vírusos megbetegedések száma csökken. Világszerte 3,5-szörös növekedés várható majd a következő 30 évben a CVD okozta halálesetek számában, ezen felül 2040-re Brazília lesz ebben a világvezető.
A szakirodalmi áttekintés után, a cikk írói úgy állapították meg, hogy a brazil kormány 2 utat követ a CVD prevencióban, az egyik a farmakológiai a másik pedig a nem farmakológiai. A nem farmakológiai megközelítés sokkal kölcsékhatékonyabb megoldás, és hosszútávon több előnnyel jár, mint a farmakológiai út. Brazíliában a CVD prevenció és az egészségfejlesztés stratégiai programjának neve: „Strategic Action Plan” több népbetegség közös rizikófaktoraira összpontosítva dolgozták ki, és három fő célja van: a) figyelemfelhívás és informálás, b) egészségfejlesztés c) integrált ellátás. A következő szekciók meghatározzák a CVD jól ismert rizikófaktorait, a kormányzati intézkedéseket és kezdeményezéseket és az munkahelyeken végzett tevékenység szervezettségét.
Dohányzás
Az IDC-10 meghatározása alapján a dohányzás egy kémiai függőség – nikotin – ami ezen felül mentális és viselkedéses zavarok közé sorolandó. A WHO az általános dohányost úgy definiálja, mint olyan személy, aki aktuálisan dohányos, vagy az élete alatt legalább 100 cigarettát elszív. A Brazil Egészségügyi Minisztérium 2013 áprilisában frissítette, az eddigi irányelveket a közegészségügyben, kifejezetten a dohányosok egészségügyi ellátásával kapcsolatban. Ez alapján a dohányosoknak fel kéne kínálni azt a lehetőséget, hogy általános egészségügyi egységekben, és ezen felül pszichoszociális központokban gyógyulhassanak. A kezelés ezeken a helyeken magába foglalhatja a nikotin repozíciót (tapaszokkal, rágógumikkal). A brazil kormány korlátozni és büntetni szeretné a reklámokat, és az árusítók hamis címkézéseit, a cigaretta károsságával kapcsolatban. Ezen felül már törvénybe foglalták, hogy hol tilos a dohányzás. Ennek a stratégiának a fő célja szabályozni a dohányzást a munkahelyeken ahol az emberek az idejük nagy részét töltik. Egy reprezentatív mintán végzett tanulmány alapján, a brazilok több mint egy ötöde dohányzik, férfiak nagyobb arányban. Az életmód változtató stratégiák nem mutattak semmilyen hatást a dohányzás abbahagyásával kapcsolatban, Brazíliában. Egy kilenc hónapon át tartó kutatás végére sem az intenzív sem a hagyományos leszoktató programban résztvevőknél nem mutatkozott szignifikáns eredmény.
Elhízás
A brazil egészségügy elhízással kapcsolatos prevencióinak alapját a BMI által meghatározott kategóriák alkotják. A megelőzések fő célja, hogy csökkentsék a túlsúlyosak és elhízottak számát a gyerekek és a serdülők körében és megakadályozni az egyre növekvő számú elhízott felnőttek számát. Az Egészségügyi Minisztérium egy speciális kezdeményezése alapján a munkahelyek lennének a legideálisabb helyek arra, hogy hirdessék a súlyellenőrzést, majd egy pilot kutatásba, minden ilyen munkáltató egység be lenne vonva és ezzel csatlakoznának az Egészséges Súly Egyesülethez. Egy nemrégiben kiadott tanulmányban 376 egyetemi alkalmazottat, vizsgáltak meg a fizikai aktivitásuk szempontjából, mivel hogy ez is az egyik rizikófaktora a CVD-nek. Erős kapcsolatot találtak a munkahelyi fizikai aktivitás, a kockázatos viselkedés és az elhízás között. De a szabadideji fizikai aktivitás, a  kockázatos viselkedés és az elhízás között nem találtak kapcsolatot. Ezzel szemben a mozgásszervi fizikai aktivitás és az elhízás között, fennáll kapcsolat.
Fizikai inaktivitás
A fizikai inaktivitás definíció szerint, azon testmozgások elégtelen száma, amit az izomrendszer megfelelő használatával végzünk. Kevés tanulmány van amiből értesülhetünk róla, hogy milyen fizikai aktivitást elősegítő programok működnek a brazil munkahelyeken. A brazil kormány terve alapján 2022-re a populáció 22%-a fizikailag aktív lesz. Ennek a programnak a fő pontjai a 1) szélesíteni a lakosság hozzáférését a közegészségügyi támogatásokhoz 2) erősíteni az egészségfejlesztést, fokozni az alapellátás hatékonyságát 3) egészségfejlesztés 4) támogatni a multidiszciplináris helyeket 5) támogatni az egészséggel kapcsolatos programokat az oktatásban, kultúrában, szociális helyeken, sportokban és rekreációs aktivitásokban 6) támogatni az egészségesebb életmód választásának lehetőségét 7) megnövelni a fizikai aktivitást a populációban 8) stimulálni az egészséges étkezési szokásokat 9) támogatni a közösségeket, olyan helyek létrehozásával, ahol közös élményeket élhetnek át 10) létrehozni közösségi kulturális programokat ahol egyéni és kollektív tudáshoz juttatják az embereket az egészségfejlesztéssel kapcsolatban 11) buzdítani a lakosságot arra, hogy használják a közösségi tereket mind egészségi mind szociális rekreáció szempontjából. A felmérések alapján Dél-Brazíliában a fizikai inaktivitás a legnagyobb bejósló faktora a CVD-nek (75,6%) és sokkal gyakoribb nőknél mint férfiaknál.
Magas koleszterin
A vér koleszterin szintje >200 mg/dl. A magas koleszterinszint nem gyógyszeres kezelése magába foglalja a táplálkozási terápiát, a testmozgást és a dohányzásról való leszoktatási program. A magas koleszterinszinttel rendelkező személyeknek heti 3-6 alkalommal testmozgás javasolt, a dohányzásról való lemondás, alacsony kalória és cukor tartalmú diéta, csökkentett zsírbevitel és tartózkodás az alkoholtól.

Magas vérnyomás
A szisztolés nyomás> 120 Hgmm és diasztolés nyomás> 80 Hgmm. A magas vérnyomással rendelkező személyek, nem gyógyszeres kezelése magába foglalja az egészséges étkezési szokások kialakítását, az alkohol csökkentett bevitelét, a só bevitel csökkentését, és rendszeres testmozgást. Érdekes módon az életmódbeli változtatások szignifikáns javulást hoztak a magas vérnyomással kapcsolatban. Az egyik ezzel kapcsolatos kutatásban két fajta 9 hónapos életmódba való beavatkozás után, az egyik tradicionális – orvosi konzultáció – és a másik egy intenzív – csoportban való részvétel és orvosi konzultáció -. Az intenzív program sokkal jobb eredményeket mutatott, mind a szisztolés és a diasztolés vérnyomás szignifikánsan csökkent
Magas vércukorszint
Az éhgyomorkor mért vércukorszint krónikus magasság >100 mg/dl, ami triggerelhet néhány fajta anyagcserezavart, aminek szövődménye lehet különböző szervek diszfunkciója, ezt nevezzük cukorbetegségnek. A magas vércukorszint nem gyógyszeres kezelése magába foglalja a súlyellenőrzést, az egészséges étkezés és a gyakori testmozgást. 2013-ban a brazil kormány Egészségügyi Minisztériuma kiadott egy rendeletfrissítést, amiben meghatározta, hogy kik azok, akik magas vércukorszinttel rendelkezőnek számítanak, és mivel lehetne ezen változtatni (pl. vércukorszint 90 és 130mg/dl, napi 30 perc testmozgás). A tanulmány alapján azok a személyek, akik minimum két CVD-t befolyásoló faktorban veszélyeztetettek azoknak 3,44-szer nagyobb az esélyük a cukorbetegségre.
Összefoglalás

Ahhoz, hogy ezek a rendelkezések és tervek sikeresen végbemenjenek, pénzügyi támogatásra, személyes és közösségi motivációra van szükség. Egyelőre nagyon kevés kutatás méri fel ezeknek a rendeleteknek a következményeit, de fontosnak tartják, hogy a brazil kormány ilyen komolyan foglalkozik a CVD prevencióval, ami paradigmaváltásnak számít az eddigi egészségügyi programokkal szemben. Ezen felül a kommunikációs és marketing stratégiáknak is fontos szerepe van abban, hogy az egészségesebb életmódszokásokat hirdesse, mind gazdasági mind személyes, mind pedig szociális kontextusban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése