2013. november 20., szerda

A perfekcionizmus szerepe a testi elégedetlenségben

Wadem, T.D.­; Tiggemann, M. (2013). The role of perfectionism in body dissatisfaction
Journal of Eating Disorder, 1:2.
Az összefoglalót készítette: Garai Judit
A testi elégedetlenség egy robosztus faktor az evés zavarok kialakulásában, főleg akkor, ha ez magas perfekcionizmussal társul. A jelen tanulmány célja a perfekcionizmus és testi elégedetlenség kapcsolatának feltárása volt.

Háttér
A kognitív interperszonális modellben a perfekcionizmus az egyike az evészavarok négy fő fenntartó faktorának. Bardone-Cone három-faktoros elmélete a magas perfekcionizmust, a magas testi elégedetlenséget és az alacsony önbecsülést tartja meghatározónak bulimia esetén. Ezek is bizonyítják, hogy a perfekcionizmusnak szerepe van az evészavarok kialakulásában.

A perfekcionizmust egyes csoportok szerint multidimenzionális tényezőnek is lehet tekinteni.
A Frost Multidimensional Perfectionism Scale 6 faktorra épül. Ezek a Személyes standardek, Hibázás miatti aggodalom, Cselekedetekkel kapcsolatos kétségek, Szülői elvárások, Szülői kritika és a Rendezettség. Az ezeken végzett faktoranalízis két faktort eredményezett: adaptív és maladaptív perfekcionizmust.
Például a teljesítményre való törkevés az adaptív, míg az értékeléssel kapcsolatos félelmek a maladaptív folyamatokhoz sorolandóak. Egyetlen dolog, amit pozitív és negatív faktorok is meghatároznak, az az evészavarok köre. Ez azt jelenti, hogy mind az adaptív, mind a maldaptív perfekcionizmus magasabb szintje növeli az evés zavarok kialakulásának esélyét.

Kevés tanulmány szól arról, hogy a perfekcionizmus mely szintje jelenthet rizikót evészavarok kialakulásában. Ez kiváltképp igaz a testi elégedetlenségre (TE) (fő okozó a zavarok terén). A TE szoros kapcsolatban áll a testömeggel kapcsolatos aggodalmakkal.
Ezen összeteveők az evészavarok bejóslóinak bizonyultak serdülőkkel végzett kutatásokban. Egy vizsgálat azt mutatta, hogy a testképpel kapcsolatos aggodalmak a pozitív és negatív perfekcionizmussal is együttjártak. Egy másik, amely három faktoros elméletet tesztelte, mind a malapdaptív, mind az adaptív perfekcionizmust meghatározónak találta binge eating esetén, ugyanakkor csak az adaptív faktor állt interakcióban a TE-hez köthető purgálással.

További kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogy perfekcionizmus mely faktorai okozzák a TE-t. Ez rávilágíthat arra, hogy csak a perfekcionizmus a szélsőségekkel (konkrét zavar) áll e kapcsolatban, vagy akár normatívabb állapotoknál is megjelenik e (testi elégedetlenség). Ennek fontos szerepe lehet a prevenciós munkában olyan személyeknél, akiknél nem áll fenn az evészavar diagnózisa. A cél a egyes rizikó faktorok csökkentése, és egyfajta immunitás kiépítése lenne.

Ezek alapján a jelen kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja a kapcsolatot a perfekcionizmus egyes dimenziói és a testi elégedetlenség két indikátora – diszkrepancia a jelenlegi és vágyott testtömeg index (BMI) között; diszkrepancia a jelenlegi és vágyott testforma között.
A hipotézis szerint a TE kapcsolatban áll mind adaptív és mind maladaptív perfekcionizmussal.

Módszer
A kutatást Ausztráliában végezték.1083 női résztvevő volt, 28 és 40 év kötöttiek (SD=2,11), egy kohortot képeztek. Egy ikrekkel végzett kutatás harmadik vonalát képezte a jelenlegi kísérlet. A kutatás kér részre oszlott: egy telefonos interjúra és egy önkitöltős kérdőívre.

Mérések
Az önkitöltős rész a Frost Multidimensional Perfectionism Scale-t (FMPS) kitöltése volt, melynek alskálái: Személyes standardek, Hibázás miatti aggodalom, Cselekedetekkel kapcsolatos kétségek, Szülői elvárások, Szülői kritika és a Rendezettség. Magas volt a belső konzisztencia (alfa 82.)
A Testséma Tesztet (Stunkard, Schkusinger) a jelenlegi és ideális testforma felmérésére használták. A résztvevők női testeket láttak, két kérdésre kellett válaszolniuk.”Melyik testforma van a legközelebb ahhoz, ahogy Ön most kinéz?” (jelenlegi), „Melyik testforma az, ahogyan Ön ki szeretne nézni?” (ideális). A kettő közötti különbséget lehet a TE indikátorának tekinteni.
A telefonos interjú tartalmazta az Eating Disorder Examination (EDE) nevű tesztet, melynek részét képezik a jelenlegi testsúly, magasság, vágyott testtömeg, a legmagasabb felnőttkori tömeg. A jelenlegi és vágyott BMI közti különbséget szintén a TE mérésére használták fel. Mindkét diszkrepancia mérés szignifikánsan korrelált az EDE által felmért testtömeget és testformát illető aggodalmakkal, ill. a jelenlegi-vágyott BMI-k eltérésével.

Statisztikai analízis
Lineáris regressziót végeztek az adatokon.
Az első elemzésben a vágyott BMI volt a függő változó, míg a kovariáns változók a jelenlegi BMI és a FMPS 6 alskálája voltak. A második elemzésben az ideális testforma volt a függő változó, és a jelenlegi testforma a további 6 alskálával együtt képezte a kovariáns változókat.

Eredmények
A jelenlegi és vágyott BMI közti különbség erősen korrelált az aktuális és vágyott testformával. Emellett a jelenlegi testséma és valós BMI is erősen korreláltak.

Testi elégedetlenség és perfekcionizmus közti kapcsolat
Mindkét diszkrepancia vizsgálata pozitívan korreált a Hibázások miatti agodalommal, a Cselekedetekkel kapcsolatos kétségekkel, a Szülői elvárásokkal és a Szülői kritikákkal.
A lineáris regresszió célja az egyes tényezők súlyának megállapítása volt.
A lineáris regressziót célja az is volt, hogy megállapítsa (jelenlegi méreteket figyelmen kívül hagyva), hogy melyik perfekcionizmus jósolja be a személyek ideális (jelenlegi alatti vagy feletti) méretét? Ezek az eredmények a TE-et összetevőiről is informatívnak bizonyulnak.
Két perfekcionizmus faktor (Hibázások miatti aggodalom és Rendezettség) is szignifikáns kapcsolatot mutatott a vágyott BMI-vel, ha a jelenlegi BMI hatását nem számították. A magasabb perfekcionizmus alacsonyabb vágyott BMI-vel társult. Három perfekcionizmus faktor (Hibázások miatti aggodalom, Cselekedetekkel kapcsolatos kétségek- maladaptív; Rendezettség-adaptív) mutatott szignifikáns kapcsolatot az ideális testformával, ha jelenlegi testformát figyelmen kívül hagyták. Tehát a magasabb perfekcionizmus szint egy soványabb ideális testformával társult.


Diszkusszió
A TE egy fontos rizikófaktora az evési zavaroknak, ugyanakkor normatívnak is tekinthető a nők körében. Jelen kutatás célja a perfekcionizmus azon faktorainak megtalálása volt, melyeknek szerepe lehet a TE kialakulásában.
Feltételezték, hogy a perfekcionizmus pozitív és negatív faktorai egyaránt korrelálni fognak a kutatásban felállított két testképet érintő diszkrepanciával. Az egyéni korrelációk kapcsolatot muattak a diszkrepanciákat illettő kérdésekkel és a négy maladaptív faktorral. A többváltozós tesztek összefüggést találtak mind az adaptív, mind a nem adaptív faktorral is.

A vágyott testtömeg erősen társult a Hibázások miatti aggodalommal és a Rendezettséggel, mikor a jelenlegi és múltbéli BMI ignorálva volt. Az alacsonyabb vágyott BMI erősen kapcsolódott a Hibázások miatti aggodalommal, a Cselekedetekkel kapcsolatos kétségekkel és a Rendezettséggel.

Előző kutatások összefüggést találtak az evészavarok és adaptív és maladaptív faktorok között is. Sok tanulmány foglalkozott a maladaptív komponens rizikó faktor mivoltával, ugyanakkor a Rendezettséget ilyen aspektusban nem igazán tárgyalták. A Rendezettség egy olyan temperamentum tényező, aminek meghatározó szerepe van anorexia nervosa esetén, ezért megfontolandó lenne hatását vizsgálni a testképzavaroknál és más evészvaraoknál is.
Lehetséges, hogy a Rendezettségnek csak más maladaptív faktorok jelenléte esetén lesz meghatározó szerepe. Elképzelhető, hogy a TE magasabb szintje - ami rizikó faktorként szerepelhet későbbi evészavarok kialakulásában- együtt jár mind a Rendezettség, mind a Hibázások miatt érzett aggodalom magasabb szintjével. Ez a saját self felé érzett kritikaként jelenhet meg. A Rendezettség a környezet feletti kontrollt jelenti, ami megjelenhet a saját test felett való kontrollként is. Bármiféle sikertelen kísérlet a standardek megtartására önkritikával és negatív affektivitással járhat, így ez egy ördögi körként generálja a perfekcionizmust.

Néhány limitációja is van a kutatásnak. A résztvevők átlagéletkora 35 év volt, így az eredmények nem feltétlenül általánosíthatóak. Nem feltételezhető, hogy az ikrek mintája eltérne a nem-ikrek populációjától, mégis előfordulhat, hogy a testvérükkel ezen személyek folyton összehasonlítják magukat. Emellett a TE-nek csak egy összetevője lett vizsgálva. Fontos lenne megtalálni a perfekcionizmus kapcsolatát a többi TE dimenzióval is. Szükséges lenne megtalálni a TE és perfekcionizmus közti kapcsolat kialakulásának gyökerét, így tisztábbá válhatna a kép.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a perfekcionizmus és a TE alapból kapcsolódnak. Az evészavarok megelőzésében hasznos lehet a perfekcionizmust megcélozni.
Egy kutatás vizsgálta a serdülőkor középső szakaszában levő fiatalok körében az intervenciók hatását, és ez szignifikánsan csökkentette a maladaptív komponens hatását.

Következtetés
A tanulmány megerősíti az adaptív és maladapív perfekcionizmust hatását a testképre.  A jövőben érdemes lenne vizsgálni, hogy a Hibázások miatti aggodalom csökkenésével kisebb lesz e a testi elégedetlenség. Ezt korábbi kutatásokban állították, hogy a Hibázások miatti aggodalom csökkenése párhuzamosan csökkenti az evészavarok megjelenését is.

Ezentúl javasolták a magas pontú adaptív és maladaptív perfekcionizmus testi elégedetlenséggel való kapcsolatának empirikus vizsgálatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése